söndag 18 november 2012

Fannys saffransbullar (eller Leilas...)

Förra helgen utlovade jag att ni skulle få ta del av receptet på de saffransbullar vi blev bjudna på hos våra goda vänner Eric och Fanny.
Dags att bli lite husliga alltså, för så grymt goda bullar är det lätt värt jobbet!

De bästa saffransbullar jag ätit. Vinner med hästlängder över
traditionella lussekatter.
Ingredienser:

  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 påsar (2 g) saffran
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 250 g kesella 10 %
  • 100 g rumstempererat smör
  • Cirka 16 dl vetemjöl special

  • Fyllning:
    • 200 g mjukt smör
    • 1 dl strösocker
    • 1 msk malen kanel
    • 1/2 msk kardemummakärnor
    • Ägg till pensling
    • Ljus sirap och vatten till pensling
    • 1 msk kardemummakärnor
    • 1/2 dl strösocker
    1. Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
    2. Tillsätt salt, strösocker och kesella.
    3. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning.
    6. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
    7. Bred över smörkrämen.
    8. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
    9. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
    10. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en muffinsplåt med stora pappersformar.
    11. Sätt ugnen på 200 grader.
    12. Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
    13. Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar