fredag 30 december 2011

Jossans restaurangguide

Igår var jag, Jonne och goda vänner i Jönköping på ett efterlängtat besök på restaurangen Anna-Gretas, en tapasrestaurang som jag hört mycket gott om men aldrig tidigare fått tillfälle att besöka. Då jobbet i mellandagarna har gått lite på halvfart gavs dock ett ypperligt tillfälle igår då både träning och jobb kunde hinnas med innan restaurangbesöket, vilket inte direkt brukar vara möjligt en vanlig torsdag. (Jönköping ligger ca en timmes bilresa från Gislaved).

Anna-Gretas är en mycket liten och gemytlig restaurang och det var tur att vi hade bokat bord då det inte hade gått att få in en enda person till i lokalen som var helt full av hungriga gäster.
Menyn var mycket pedagogiskt utformad och det var inte särskilt krångligt att beställa vilket annars kan vara fallet på tapasrestauranger när hela sällskapet ska samsas om vilka rätter som ska beställas, man ska tveka över hur många rätter som behövs och dessutom i huvudet försöka komma ihåg vilka rätter man har valt i det stora utbudet till kyparen kommer och tar upp beställningen.
På Anna-Gretas fanns en meny med kanske 30 olika tapasrätter. Varje person rekommenderades att ta 4-5 rätter om man ville att det skulle motsvara en huvudrätt och därefter fick varje person en förtryckt lapp där man skulle bocka i vilka rätter man ville ha och därefter skriva sitt namn på lappen. När alla hade funderat klart samlade kyparen in lapparna och kom tillbaka med en bricka till varje person fylld med de godsaker man själv hade önskat. Smidigt och enkelt!
Min beställning bestod av vitlöksbröd med tzatziki, kycklingspett med chilisalsa, rödbetor med getost och honung, scampi med vitlök och örter samt en liten paella.
Då vi var fem personer med uppenbart helt olika syn på vad som var gott tror jag att om man lade ihop alla våra beställningar fanns i princip alla restaurangens olika rätter på vårt bord.
Därmed anser jag mig ha tillräckligt med information för att kunna lämna omdömet att allt var fantastiskt gott och vällagat. Jag njöt av varenda tugga på min tallrik och även mina vänner lämnade samma omdöme om sin mat varför jag vågar lova er alla att om ni går dit kan ni välja vad som helst på menyn utan att bli missnöjda.

Efter avslutad tapasfrossa var vi ju såklart tvungna att även testa dessertmenyn och även där hade vi alla skiljda önskemål varför fyra av fem av restaurangens desserter hamnade på vårt bord. Desserterna får dock ett betydligt sämre betyg än tapasen.
Malins chokladfondant var för kall och okladdig, Jonne och Andreas pannacottor var för hårda och sega i konsistensen och Inges créme brulee var för grynig. Jag själv beställde glass och den var väl den enda som motsvarade förväntningarna, men å andra sidan är det ju svårt att misslyckas med att skopa upp tre kulor glass på en tallrik och ringla över chokladsås.

Betyget för kvällen blir ändå mycket bra, verkligen trevligt att hinna träffa vänner och äta god mat på restaurang en helt vanlig torsdag, så kvällen som helhet får fem stora leenden av fem möjliga! Även betyget på själva tapasen blir full pott, fem patata fritas av fem möjliga och högsta betyg får även den trevliga personalen och den snabba servicen.
Desserten var dock en stor besvikelse och den får bara en kula saffransglass av fem möjliga så nästa gång avstår jag desserten och beställer en extra tapas till huvudrätt istället.

Många tapas blev det...
För övrigt vill jag passa på att uppmärksamma lilla solstrålen Stella som fyller 1 år idag!
Hennes mamma, som är min allra bästa vän och en människa som jag älskar som vore hon min egen syster, är underbar så det var väl inte annat att vänta att även hennes avkomma skulle bli något utöver det vanliga!
Ni kan aldrig någonsin ha sett någon som klär så bra som Stella i en One piece.

6 kommentarer:

  1. tja, det skulle väl vara Hugo då, men jag är väl partisk som mamma ;-) Hemskt söt är hon iaf!

    SvaraRadera
  2. Nej men, är det Malin och hennes dotter?

    Kul!

    SvaraRadera
  3. Haha, så kunde ha varit fallet Jonas men jag har TVÅ bästisar - Malin och Annette.
    Det är Malin på bilden från Tapasrestaurangen men sötisen Stella är Annettes dotter!

    Johanna, Hugo är definitivt också en riktig sötis, men kanske inte klär riktigt lika bra i rosa OnePiece som Stella... :)

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. nu blev det nåt konstigt här med inlägget. Hur som helst, ja i en ROSA onepiece klär nog Stella definitivt bättre. Hugo har dock en exakt likadan, men med blått istället för rosa. Därav min kommentar att ja, jag tycker nog han är också är söt i ett sånt plagg =)

    Sen tänkte jag på det, lite roligt att man började göra bebisoveraller för vuxna och då kallade man dem onepiece, sen började man även kalla barnens overaller för onepiece... Hänger du med på hur jag menar... =) Ses på lördag, vi längtar!

    SvaraRadera
  6. Haha, det har du rätt i kära svägerska! Tänk vad kul det hade blivit om man gjort tvärtom, hade nog varit lite svårt att marknadsföra ett plagg till vuxna kallat sparkdräkt...

    SvaraRadera