måndag 30 mars 2015

Always look at the bright side of life

Idag vaknade vi verkligen upp till måndagarnas måndag.
Mörkare än vad vi vant oss vid på grund av omställningen till sommartid och tröttare än vanligt på grund av tidförskjutningen som gjorde att våra kroppar trodde att vi steg upp en timme tidigare är vanligt. (Och det gjorde vi ju visserligen också!) Himlen var mörkgrå och regnet vräkte ner och smattrade så hårt mot rutan att man lätt kunde ha misstagit det för åska.
Alla härliga minnen från helgen som passerat krockar plötsligt med verkligheten och hamnar i skymundan av det faktum att vi just när väckarklockan ringer verkligen är just precis så långt ifrån nästa helg man kan komma.
Måndag med en liten extra twist av grå vardag skulle vi kunna kalla det. Eller måndag upphöjt till två.

Sådana dagar har man dock ett val.
Antingen så ser man just bara allt det där grå, trista och oglammiga i en händelselös vardagsmåndag och gräver ner sig i deppighet och ger därmed sig själv en ännu tråkigare dag.Grattis.
Eller så gör man vad man kan för att hitta godbitarna i den där grådassigheten, för de finns där även om de gömmer sig väl, och skapar sig en en dag man ändå kan njuta av och uppskatta - eller i alla fall genomlida på ett drägligt sätt om man nu befinner sig på den allra lägsta nivån.
Jag väljer alternativ två och tänker nu dela med mig av mina knep.

För det första.
Man ska alltid unna sig ett riktigt gott kaffe till sin frukost och varje dag se till att ha några minuter extra tillgodo på morgonen för att i lugn och ro få sitta och sippa på det svarta guldet oavsett om det innebär att din redan svintidiga väckning får övergå till ultrasvintidig - det är så värt det. 
Men när det är en ultragrå vardag som idag kan man dock behöva pigga upp denna redan lyxiga stund ytterligare och det gör man lämpligen genom att välja rätt kaffekopp. Själv har jag kaffekoppar för alla olika sinnesstämningar och väljer med omsorg efter huruvida jag vill bli peppad och påmind om mina löparframgångar (Rörstrandsmuggen från prisbordet på Stockholm marathon), känna mig älskad (den rosa muggen jag fått av en av mina bästa vänner), känna mig lite mysig och soft (den gigantiska muggen som egentligen är en temugg), få sommarfeeling (den färgglada muggen som påminner om saftkalas i bersån). Ja, ni fattar. Muggen gör hela grejen så välj med omsorg!

    Sommarmuggen eller mysmuggen, 
                     det är frågan.... 

För det andra.
Valet av bodylotion följer en liknande ritual som ovan. En dag när du redan är pepp och kanske står i omklädningsrummet på gymmet efter ett väl genomfört morgonpass funkar det lysande med en tråkig och vardaglig lotion från Apoteket. Men en riktigt grå måndag får man ta till det tunga artilleriet för att komma i ett bättre mood och då är det Molton Browns lotion från hudvårdsbutiken som gäller. Eller kanske Elisabeth ardens lotion med lite glitter i. Eller kanske den där sjukt väldoftande body buttern från Body shop. Ni fattar grejen, en lyxlotion får dig att känna dig lyxig - din kropp vet ju inte om det är lördag kväll och party på G eller måndag morgon och en dag på jobbet som väntar. Glamour!

För det tredje.
Lunchrummet är inte en lyxrestaurang och utbudet i lunchlådan står sig kanske ganska vagt i jämförelse med en femrätters på en guide michelinkrog. 
Men är det något som är bra med måndagar så är det ju lunchlådans innehåll för då dyker ju oftast helgens rester upp i lådan. Aldrig luktar det väl så mycket tacos, grillat, potatisgratänger, mustiga köttgrytor och saffranspimpade fisksoppor i lunchrummet som på just måndagen.
Och det som kändes mysigt på fredagsmyset, lyxigt på lördagskvällen och festligt på söndagsmiddagen bör ju rimligtvis erbjuda samma mysighetsgrad på måndagslunchen?
Värt att tänka på när man är uttråkad och dagen känns evighetslång redan klockan elva - då är det bara en timme kvar till fredagsmyset!

För det fjärde.
På helgen har man tvättat hela tvättkorgens innehåll innebärande att alla de bästa träningskläderna är rena. När du tittar ut genom kontorsfönstret på regnet och funderar på att skippa dagens löptur till förmån för tvn eller när tröttheten kommer med blodsockerdipen vid tretiden och du bara vill hem och sova hellre än att gå på ditt planerade gruppträningspass på gymmet peppar man sig med hur snygg man kommer att vara på kvällens träningspass. Inte ett enda hål kommer att finnas på strumporna just idag, du kommer att kunna ta på dig den där mjuka och följsamma sport bh:n du köpte förra veckan istället för den söndertvättade skunken du hade i fredags. Ditt mest färgglada och välsittande linne är nystruket och luktar typ havsbris istället för svett och du kommer att kunna välja tajtsen som faktiskt fortfarande håller både färg och passform och får dina ben att se grymt välsvarvade ut.
Så avslutar man dagen på topp och när man torkar svetten ur pannan, sveper det sista i vattenflaskan och tar på sin snyggaste, nytvättade överdragsjacka inser man plötsligt att man är en hel dag närmare helgen. Välkommen tisdag.

Vad funkar för dig?

1 kommentar: