måndag 6 april 2015

Lyxig långhelg

Då var vi inne på den underbara långhelgens allra sista dag. Det dåliga vädret som utlovades har lyst med sin frånvaro och var dag har bjudit på strålande solsken och perfekt utomhusväder. 
Lycklig är jag då för att mitt onda ben plötsligt har börjat samarbeta lite mer med mig och i helgen har tillåtit ett par lite längre rundor i det härliga vädret - skönt att slippa spendera alltför mycket tid på gymmet när solen skiner!
Långfredagen var det såklart långpass (vad annars?) och på schemat stod 90min löpning + 90min crosstrainer. De senaste veckorna har jag hållit mig till först ingen löpning och sedan distanspass på ca 60-75min men då det har börjat kännas något bättre var det alltså dags att testa 90min. Joggade ner till elljusspåret för att få mjukt underlag och snurrade varv på varv och då kroppen kändes ruggigt pigg och benet faktiskt helt okej började jag förhandla med mig själv om att få förlänga löpningen lite. Två timmar var det första alternativ som dök upp i huvudet men så kom förnuftet fram som sa till mig att öka från senaste månadens längsta pass om typ 75min till 120min på en gång kanske inte vore så klokt så jag tillät mig själv en kompromiss om 105min. Men så när jag kom in för varvning och det vore dags att svänga hemåt fortsatte liksom benen med autopilot ytterligare ett varv till och  två timmar var således ett faktum. Inspirerad av det avsnitt av "svett och etikett" jag haft som sällskap till frullen innan passet valde jag att följa Kalles ord om att fånga dagen och tillåta mig att springa bara för att det var kul och kändes bra och struntade i att fundera på eventuella konsekvenser. 
I ren pepp och glädje över att med lätthet ha kunnat kuta två timmar utan att bli trött och utan att få särskilt ont i benet blev de efterföljande 60min på cross en fröjd och jag pressade mig till och med till att köra dem i intervallform. Gött, njöt sedan hela eftermiddagen, började drömma om att snart kunna tävla igen och förträngde den risk som fanns för att jag skulle vakna med ett totalförstört ben dagen efter.
Det hände tack och lov inte. Visst gjorde benet ont på påskaftonen men inte värre än efter de dagar jag kutat halva distansen. Skönt! 
Eftersom jag tydligen plötsligt blivit tonåring igen och lyckades sova ända till 9,30 på långfredagen och därmed inte kom igång med långpasset förrän framåt lunchtid var det perfekt att vi var bortbjudna på grillning med släkten och jag därmed slapp engagera mig i matlagning efter passet. Kunde istället unna mig ytterligare en stunds vila vilket tonårsjossan tydligen behövde eftersom jag vaknade igen först efter en timme...

Gårdagens morgonpass om 90min var en ljuvlig historia och jag hade det där flowet och avslappnade känslan ni vet där man liksom bara springer och njuter av att i lugn och ro få njuta av skogen, vägen, solen alldeles ensam och med en stillhet som ger en meditativ känsla. Att det avslutades med en långfrukost tillsammans med min fina J och en kompis blev pricken över I.
Full av energi tog jag sedan tag i lite trädgårdsfix och rensade land, planterade lite växter och gjorde iordning en liten kaffehörna utmed den del av huset där morgonsolen är som starkast och jag ser redan fram emot alla kaffekoppar som ska avnjutas på denna plats! Älskar våren!


Sedan var det dags för pass nummer två med 90min tröskelintervaller på gymmet vilket också blev ett kanonpass trots att jag förväntade mig en viss trötthet då det dels var tätt inpå dagens första pass men också sista passet den här träningsperioden innan vilodag. Men icke, kroppen var på topp och jag kunde konstigt nig pressa mig riktigt hårt - kan det vara på grund av bonusenergin från all god mat som jag har bjudits på i helgen månne? För på kvällen blev vi återigen bjudna på middag, den här gången hemma hos morsan som serverade en liten vårbuffe där en tomat och räkpaj kan ha varit det godaste jag ätit på länge. 
Kolla in receptet här:


Världsklass!

Ja, för att inte göra den här långhelgen till en alltför långdragen historia kan vi väl sammanfattningsvis bara säga att hela helgen gått i samma anda - sovit alldeles för länge, tränat bra och mycket, njutit av grillning och goda middagar med vänner och familj och busat, gosat och haft påskäggsjakt med både kompisars barn och syskonbarn.
          

Fulltankad av positiv energi är jag nu redo att attackera vardagen igen!
Hoppas även ni har haft en fin påsk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar