söndag 17 januari 2016

Köldtips

Alltså visst är det väl vidrigt när termometern visar tvåsiffriga minusgrader? Jag har alltid hatat vintern men kan väl sträcka mig så långt att ett par minusgrader och strålande sol kan vara ganska fint. Men som det är nu är det bara för jäkla kallt.
Har dessutom haft väldigt svårt i veckan att vänja mig vid den stora kontrasten från värmen på Teneriffa till kylan här hemma. För en vecka sedan försökte man liksom tajma träningspassen till de svalaste timmarna på dygnet och undvika solen, idag såg jag till att köra långpasset mitt på dagen när solen stod som allra högst för att få så varmt som möjligt. Inte för att det hjälpte supermycket, 16 minusgrader är fortfarande för kallt för att det ska vara bekvämt.
Men, träningen ska ju ändå göras, så det var bara att ta till alla knep man kunde tänka sig för att hålla sig varm och jag är mycket nöjd över att jag efter mycket vånda innan passet ändå kunde klara av mina 30km i kylan utan att längta hem alltför mycket.

Tänkte dela med mig av ett par riktigt bra tips, ett par grejer jag testat för första gången denna vecka och som har underlättat köldträningen markant:


1. Tejpa kinder och näsa med textiltejp.

Har sett detta på skidåkare i tv många gånger men tyckt att det verkar lite overkill. Men efter att häromdagen haft ont i kinderna en hel kväll efter att bara ha varit ute på ett 75min pass bestämde jag mig för att testa.
Visst, man ser ut som en fjant men jäklar vad det värmer och tar bort den där svidande och bitande känslan i kinderna som man framförallt brukar få precis vid kanten av glasögonen! Körde med tejp idag och kände inget obehag alls efter hela 2 timmar och 20 minuter löpning i 16 minusgrader.
Så värt att se lite fjantig ut!

Bankrånare eller löpare?


2. Liners på händerna.

Mina händer är mitt stora problemområde när det gäller kyla och jag vill helst ha stora vinterhandskar även när det är 10 plusgrader ute. När temperaturen går ner på minusgrader brukar händerna börja värka efter tio minuter och sedan är det en plåga ända till jag kommit hem och då byter dock plågan bara skepnad till upptiningsfasen då det sticker, bränner och bultar till fingrarna har återställt temperaturen.
Har testat allt, köpt de varmaste hummervantarna i cykelaffären och använt både löparvantar och stickade vantar under dessa men inget har funkat. Till jag i veckan blev tipsad om Liners som är en ultratunn vante, typ ett extra skinn, som man använder under sina andra vantar. Köpte ett par i merinoull från Hestrahandsken för bara 249kr och idag när jag hade dem underst, ett par adidas clima cool vantar ovanpå följt av Crafts varmaste hummervante var det faktiskt helt okej. Visst, händerna var så stelfrusna att det var svårt att vrida om nyckeln i dörren när jag kom hem men då hade jag ju ändå varit ute på långpass och då frusenheten var på ungefär samma nivå som den brukar vara redan efter typ 30minuter kan jag inte annat än konstatera att mina Liners var ett riktigt bra köp! 


Liners, löparvantar med bra fukttransport och hummervantar.

3. Neoprensockar.

När jag skulle springa Tour de Tirol 2014 köpte jag på mig ett par neoprensockar som skulle vara bra att ha uppe på bergen om det blev risigt väder. Tack och lov kom de aldrig till användning eftersom det var underbart sommarväder, men igår när jag skulle ut och åka skidor kom jag på att dessa fanns i min ägo och grävde fram dem ur byrålådan. 
Sockan är av samm material som en våtdräkt och är helt sjukt varma och vatten/vindtäta. Dock något för tjocka för att passa under de flesta av mina löparskor men i skidpjäxorna var de perfekta! Två timmar ute i kylan och inte minsta tillstymmelse till kalla fossingar.
Mina sockar är av märket Oltech och är köpta på OL-Specialisten för 200 pix. 

Neoprensockar.



Det finns verkligen riktigt uselt löparväder, men det kan tydligen räddas av riktigt bra kläder... 

6 kommentarer:

  1. Några andra budgettips:

    Engångshandskar, t ex från apoteket, går utmärkt att ha under vanliga löparhandskar, isolerar kyla bra, under vintertightsen (som ofta är fodrade med paneler mot vind på låren) är det skönt att ha långa kompressionsstrumpor eller calf sleeves som ger vaderna lite värme.

    - En riktigt tjock vinterjacka, jag köpte en Everestjacka för längdskidåkning förra året på rea, den är lite tyngre och mer fordrad än mina andra jackor, grymt skönt när det är kallt ute.

    - Två buffar, en i halsen som vanligt, den andra uppdragen över nacke, haka och kinder, ungefär som din bild, och sedan en mössa ovanpå det.

    Var ute två timmar igår i -14 grader och det gick helt OK och var t o m riktigt fint men visst föredrar jag sommarvärme alla dagar i värmen, det tråkigaste är att det inte går att springa fort i kylan så träningen blir väldigt mycket distans/väldigt enformigt! Tur att det inte är så många dagar per vinter med så här mycket kyla!

    SvaraRadera
  2. Tack Staffan för dina toppentips!

    Det där med handskar från Apoteket låter ju ytterst spännande och måste absolut testas snarast möjligt!

    Lycka till med vinterlöpningen!

    SvaraRadera
  3. Måste bara tipsa om ett kanon underställ, craft warm crewneck. Funkar kanon när de är runt -15. Har även armvärmare och ullsport topp.

    SvaraRadera
  4. Bra tips! Den där tejpen i ansiktet kommer jag absolut testa! Smart.
    Jag är också en som fryser som en tok om händerna. Dock inte vid löpning så mycket (mer än första kilometrarna) men då jag åker längd och slalom är jag alltid iskall. Har investerat i ett par "Nevercold". En inne-vante med värme-slingor som håller handen varm med hjälp av ett uppladdningsbart batteri vid handleden. Inte så billiga som dina tips, men absolut värt varenda krona.
    Vanten är tunn och går att ha under valfri annan vante. Jag har den både under mina tjockaste slalomhandskar och under lite tunnare GoreTex vantar vid mildare väder och slalomåkning.
    Finns bland annat på XXL:
    http://www.nevercold.net/productsida/ontario-elektroniska-varmehandskar.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, så det där med batteridrivna vantar funkar alltså? Har kikat på det massor med gånger men det har inte blivit av att jag har köpt några då jag varit tveksam till om de verkligen är bra!
      Men då litar jag på dig och skaffar mig sådana. Tack!!

      Radera
    2. Både jag och min man har sådana! Som är suveräna. Nu kan vi åka slalom i många minusgrader utan att händerna domnar av kyla. Enda problemet är väl att batterierna inte håller riktigt så länge som man skulle kunna önska. 2-8 h beroende på effektläge. Men man kan köpa till extra batterier. :) (Och det är väldigt sällan man behöver köra på max-effekt)

      Radera