måndag 11 januari 2016

Teneriffa

Nu var det ju såklart inte meningen att bloggen skulle blir helt vilande till förmån för mitt Instagramkonto (som jag hänvisade till i föregående inlägg), men då hotellets wi-fi har varit under all kritik under de två veckor jag spenderat på träningsläger på Teneriffa har en blogguppdatering varit i princip omöjlig att bjuda på utan att surfa mig fattig på min telefon.
När jag sammanfattar lägret kan jag bara konstatera att det har varit två fantastiska veckor där jag fått till alla planerade pass, och lite till. Det enda misslyckade passet var backintervallerna i slutet på första veckan där jag fick avbryta efter fyra intervaller på grund av smärta i ena framsidan av låret. Det kändes som en bristning men visade sig bara vara en överansträning efter att ha sprungit första passet på bana på ett halvår, alltför mycket backlöpning (ön kallas "hell Island" av cyklister av en orsak...) och trampat betong på den en mil långa strandpromenaden som bjöd på otroligt fina men ack så för benen dödande morgondistanser. Men behandling med nålar och massage av fysion på hotellet direkt efter passet begränsade olyckan till att bara tvinga mig till en enda alternativträningsdag på crosstrainer innan jag var igång för fullt igen och under sista träningsveckan bjöd benen på närmare 19mil löpning varav fyra kvalitetspass vilket är i stil med den gamla Jossan.
Känns härligt att känna att kroppen svarar och pallar med lite tuffare träning, men det vågar jag ju knappt skriva för då vaknar jag väl med halsfluss och ett brutet ben imorgon bitti...
2*8*200m på bana med klubbisarna var ett av de skojigaste passen!Kan verkligen rekommendera Teneriffa för träningsläger! Vi bodde i Las Americas och hade friidrottsanläggningen precis på andra sidan vägen från hotellet, ett bra gym vägg i vägg med hotellet och ytterligare ett gym på friidrottsanläggningen där det även fanns isbad för trötta muskler. Helpension på hotellet var kanon, jag har en tendens att tappa aptiten lite när jag tränar hårt och även när det är varmt så att få en buffé uppdukad på lunchen passade mig perfekt. Då blir det ju att man äter ordentligt till skillnad för om man själv ska ge sig ut och handla lunch då det för mig finns en överhängande risk att man i värmen väljer en svalkande sallad eller en macka vilket ju inte är tillräckligt med den stora mängd träning som ska avklaras. Dessutom är det ju skönt att slippa slösa tid på att leta efter lämpligt lunchställe och istället ägna tiden åt att vila middag. Efter ett tag började vi dock tröttna på hotellets mat som var ungefär densamma varje dag så både för att få omväxling på maten och för att komma ut och se lite annat än hotellets matsal började vi ganska snart att gå ut och äta middagarna på kvällen istället vilket blev en trevlig avslutning på dagarna och bjöd på lite semesterkänsla.
Gemensam middag för hela laget på ett argentinskt steakhouse.

Springer man mycket distans, som jag ju gör, krävs det dock att man är bra på att stänga av hjärnan och bara springa utan att bry sig för mycket om omgivningarna då variationsmöjligheterna är något begränsade. Springer man strandpromenaden bjuds man i och för sig på över en mil platt och fin löpning precis utmed havet, nackdelen där är att underlaget till stora delar är stenplattor och att man måste springa tidigt på morgonen om man inte vill behöva springa slalom mellan turister som flanerar i solen. Det finns också fina rundor utan bilar uppe mot bergen men då får man vara beredd på att plocka en hel massa höjdmeter vilket ju är bra träning för hjärta/lunga, på en av mina rundor lyckades jag ta 270 h.m på 6km, men man får stå ut med att farten blir lidande.
Om man som jag dock mest är ute efter att kunna springa på i bra fart och inte nödvändigt måste ha variation eller utsikt (även om det såklart är trevligt) går en perfekt runda på ca 4,5km runt golfbanan där man kan cirkulera och få ihop många kilometer och den går även att förlänga i en närliggande park eller på det avstängda vägnätet som av oklar anledning är byggt på ön men avstängt för biltrafik. Detta blev min favorit - gillar man asfalt är det helt perfekt då det där bjuds på många kilometer slingrande vägar helt utan bilar. Går att springa på de lite plattare delarna (där körde jag ett par riktigt fina tröskelpass) men man kan också snirkla sig upp på höjden där vägen upp bjuder på rätt trista vyer av bara grus, betong, buskar, en soptipp och något förfallet skjul men när man väl kommit upp på höjden bjuds det på en fantastisk utsikt över havet och byn!
Ett annat alternativ är att springa till någon av grannbyarna och ta bussen tillbaka, eller att hyra en bil och åka inåt landet där mer skogsvägar erbjuds.
På nyårsafton var det lägligt att coach planerat in långpass på cykel i mitt program.
Ett bra sätt att fira bröllopsdagen med min fina J!


Nöjd efter sista passet på lägret, lär dock varit sista passet i shorts och top på ett bra tag...

Vila i solstolen, trevliga middagar både på tu man hand med min fina J men också tillsammans med lagkamrater och ledare, yatzy och kaffe vid stranden, tupplur när man känner för det, extra tid för massage och stretch och som sagt massor med träning både i löparspåret, på gymmet och på cykelsadeln har gjort det till två härliga veckor och en bra start på 2016.
Gräddglass byggde denna kropp.

3 kommentarer:

 1. Härligt att du uppdaterar! //En som springer

  SvaraRadera
 2. Åh, om jag någon gång kan löpträna igen efter min fotskada ska jag absolut se över möjligheterna att åka dit! Har letat lite efter någon bra stans dit man kan åka på semester och träna samtidigt. Golfbanerundan och det där avstängda vägnätet lät ju toppen!

  SvaraRadera
 3. Hej Linda!

  Teneriffa är toppen om man vill kunna kombinera träning med semester och vill ta med sig familj eller vänner som inte bara prioriterar träning.
  Har varit på Playitas tidigare som är snäppet bättre vad gäller träningsmöjligheterna men där finns absolut inget annat att göra än att träna och hänga på hotellet. Ligger mitt ute i ingenstans.
  Perfekt för mig som bara är ute efter träning, men har man med sig familjen är det ju bra om det finns något annat för dem att se/göra också som lite trevliga restauranger, strand mm. Min man uppskattade Teneriffa betydligt mer än Playitas av just den anledningen.

  Så ska man åka ensam och bara fokusera på träning rekommenderar jag nog Playitas, men vill man kunna kombinera med lite semesterfeeling är Teneriffa ett klart bättre alternativ!

  Lycka till med foten och löpningen!

  SvaraRadera