tisdag 20 november 2012

Stockholm vs Göteborg

Då har en lantis varit på besök i stan igen. Den här gången var det för omväxlings skull inte Stockholm som var målet för min resa utan nu var det västkusten och Göteborg som stod värd för en utbildning inom värdering av varulager som jag ivrigt skulle delta på under måndagen och tisdagen.
En utbildning i Stockholm förra veckan och en i Göteborg denna veckan föranleder givetvis att en viss jämförelse görs mellan dessa Sveriges två största städer.

Tillgängligheten till bra löpträning.
Bodde väldigt centralt och bra i Göteborg, Scandic Crown beläget precis vid Centralstationen och ett stenkast från paradgatan avenyn. Då jag inte hittar särskilt bra i Götet (långt ifrån lika bra som i Stockholm) bad jag hotellpersonalen att tipsa mig om bra löprundor för att ge Götet en ärlig chans i matchen om bäst träningsmöjligheter. Fick två tips varav det ena innebar att välja en cykelväg och springa önskad distans i en riktning för att sedan vända och springa samma väg tillbaka. Alternativ två var att med en karta till hjälp följa kanalen och sedan ta en sväng runt hamnen. Alternativ två lät betydligt trevligare och cykelvägarna i Götet var verkligen imponerande, låg som ett rutnät över staden och hade tydliga skyltar om vart man var på väg. Dock tvingades jag till ständiga stopp för rödljus, fick gång på gång kasta mig åt sidan för att undvika att bli överkörd av cyklister och inte en enda gång på min 12km runda lyckades jag hamna på en plats som var lugn från trafik.
I Stockholm har jag bott på flera av de mest centrala hotellen och även här krävs en hel del kryssande mellan människor och stopp vid trafikljus, men efter bara några få minuter är man ute på Djurgården och kan springa utan minsta bil i sikte och tröttnar man på det finns väl uppskyltade slingor både runt Södermalm och Djurgårdsbrunnskanalen som erbjuder perfekta löprundor för en lantis som därmed kan lämna kartan på hotellet utan att riskera att komma bort.
Stockholm vs Göteborg, 1-0.

Kollektivtrafiken.
Vart man än vänder sig i Göteborg finns det en spårvagn på väg emot dig i ursinnig fart. Sitter du i bil räcker det således inte att fokusera på den täta stadstrafiken och de fotgängare och cyklister som korsar din väg utan när du minst anar det dyker det upp en spårvagn ur tomma intet och då vill det till att inte gripas av panik utan snabbt hitta en lucka för att väja undan innan man blir mos. När man är ute och springer snubblar man på spåren och när man försöker sova på natten hör man ständigt ljudet av detta högljudda fordon.
Spårvagnsnätet verkar synnerligen utbyggt, med tanke på att man ser dessa vagnar överallt, men för en utböling på besök i staden är det till ingen nytta för i svårighetsgrad synes det likställt med raketforskning att försöka förstå hur systemet fungerar. Lägger man sedan till den busstrafik man måste lära sig för att lyckas ta sig runt i staden behöver man nog vara släkt med Einstein om man ska fatta det på en dag. Spårvagnar torde dessutom vara känsliga för trafikstörningar (vägarbeten och oväder) vilket jag varje år i Göteborgsvarvstider blir påmind om när man ska försöka ta sig runt i staden när var och varannan linje är avstängd.
Tacka vet jag Stockholms tunnelbana där man bara behöver memorera några få linjer pedagogiskt utmärkta i olika färg och där man kan åka vart man vill oavsett om det är marathon, pridefestival eller till och med världskrig ovan jord.
Stockholm vs Göteborg, 2-0.

Mat.
Efter avslutad kurs och träning var det dags att vara social och dessutom försöka få något i magen. Klockan 19.00 mötte jag upp min kollega i lobbyn med siktet inställt på lite käk.
Döm om min förvåning när fiket vi hamnar på i princip inte har en enda maträtt kvar att servera vid denna "okristligt sena" tidpunkt och när vi blev näst intill utslängda innan vi ens hunnit svälja sista tuggan av paninin eftersom hela plejset tydligen stängde klockan 20.00 trodde jag knappt det var sant.
Klockan åtta kan jag ju nästan få en fika i lilla Gislaved men mitt i centrum i Sveriges näst största stad går detta tydligen inte.
Inser att jag givetvis hade otur och att det självklart finns kvällsöppna fik, men det går inte bortse från att detta aldrig har hänt mig i Stockholm.
Stockholm vs. Göteborg, 3-0.

På dagens morgonjogg fick jag dock glädjen att dela ut första poängen till Götet. På de fem inledande träningsminuterna hann jag passera Nya Ullevi, Nya gamla Ullevi, Scandinavium, Svenska mässan och avslutningsvis Liseberg med Lisebergshallen. Vilket nöjesstråk, så många evenemangsplatser på ett så litet område är verkligen mäktigt! Nya, moderna jättearenor och Gröna Lund i all ära, men gamla Ullevi är kult och Gröna Lund framstår som ett litet marknadstivoli i jämförelse med Liseberg.
Stockholm vs Göteborg, 3-1.

Och där slutar min jämförelse, mer hann jag nämligen inte med under de två dagar som spenderades i staden varav jag 16 timmar var instängd i ett konferensrum vilka ter sig lika oavsett i vilken stad de är placerade varför en konferensrumtävling mellan städerna synes överflödig.
Och om nu någon trevlig göteborgare därute blivit sårad kan jag trösta er med att när jag nu vid hemkomst till Gislaved gör motsvarande tävling fast Göteborg vs Gislaved vinner ni med ungefär 100-1 där Gislaveds enda poäng kommer från den sociala biten som uppfylls av de vänner och familj som troligen är enda anledningen till att man bor kvar i denna hålornas håla.
Men det är en mycket viktig poäng...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar