tisdag 25 oktober 2011

Stå upp!

Varför är det så många saker som vi gör som vi inte vågar stå för inför andra?

Jag tänker till exempel på vissa tv-program som man bara inte får följa. Man vill helst inte erkänna att man älskar Bonde Söker Fru, Ensam mamma söker eller någon annan lättsmält dokusåpa utan det låter bättre att säga att man gillar program med lite mer djup, typ dokumentärer eller nyheterna, eller ännu hellre svara att man ”inte har tid att se på tv” när någon frågar om man såg senaste avsnittet av något liknande program.
Ändå har dessa program miljonpublik varje vecka enligt statistiken. Mycket märkligt.

Eller musik. Man är ju inte särskilt häftig om man erkänner att man lyssnar på schlager, dansband eller boybands men ändå kan varenda människa sjunga med i dessa låtar när DJ:n drar igång på discot. Men inte kan det väl vara så att alla människor är så lättlärda att de få gånger man är på krogen räcker för att man ska lära sig en hel låttext utantill?

Skvallertidningar och andra glättiga veckotidningar har också en ganska hög skämsfaktor.
Alla älskar att gå till frisören för att ”då får man passa på att läsa Se&Hör och Svensk Damtidning, det gör man ju aldrig annars”. Att hela Se&Hörs omsättning bygger på Sveriges samtliga frisörer och tandläkares väntrum låter föga troligt i mina öron, någon måste ju ha en egen prenumeration hem i brevlådan, eller?

På tal om läsning så läser väl alla varje vecka den ena tunga, samhällskritiska författarens verk efter det andra och förkunnar högt och tydligt att det var på tiden att Tranströmer fick nobelpriset då alla hans dikter är fantastiska. Ingen erkänner här att man inte har en aning eftersom man allra helst läser Denise Rudberg, Marian Keys eller Sidney Sheldon istället för flummigt poesitjafs. Men de har ju allihop gjort storkovan på sitt författarskap, så vem äger deras böcker?

Det är ju också otroligt bra att alla människor älskar matlagning och tycker att det är fantastiskt viktigt att hela familjen äter hälsosamt och nyttigt. Särskilt för barnens skull, inte skulle man väl få för sig att servera hämtmat annat än vid festliga tillfällen eller halvfabrikat en vardag? Nehej, storkok blir det, och helst odlar man grönsakerna själv och föder upp sin egen kossa så att allt är närproducerat.
Lustigt då att utbudet av halvfabrikat och färdiglagade frysta rätter växer i frys- och kyldiskarna, att Ica numera har ett utbud av färdiga maträtter större än en medelstor restaurang i sin chark och att ett litet samhälle likt Gislaved med ca 10 000 invånare kan hålla inte mindre än sex pizzerior, en Thai-take away och två gatukök vid liv – trots att alla lagar sin mat från grunden hemma i köket.

Lika roligt är det att höra att alla människor motionerar så himla mycket. Ja de gör ju nästan inget annat än är ute och promenerar eller hänger på gymmet. Springer en massa gör folk också, och simhallen är man ju i var och varannan dag. För att inte tala om det där träningskortet man köpte för flera tusen efter julmaten i januari.
Men den där skenande fetman vi ser i Sverige då, får man den i löparspåret eller på gymmet? Å vad jag önskar att någon kunde tala om det för mig så jag vet vilken träningsform jag ska välja bort för att undvika att drabbas av detta.

Nej, ärligt talat.
Varför kan vi inte bara vara lite mer oss själva och stå för vad vi gör och tycker utan att oroa oss för vad alla andra ska säga?
Den dagen jag träffar någon som står för att den hatar att motionera, prioriterar att se på tv så mycket att den inte hinner/orkar/vill laga mat utan käkar Findus frysta rätter i tv-soffan samtidigt som man kör schlagerspellistan i Spotify och bläddrar i en Se&Hör, ska jag jubla och ge personen dagens ros och därefter själv utlämna alla mina skämshemligheter.
Jag vill bara inte vara först med att komma ut ur skämsgarderoben…

5 kommentarer:

 1. Haha, klockrent :D

  SvaraRadera
 2. Jag har kastat ut min tv, jag lyssnar helst inte på schlager eller boybands, men på något konstigt sätt har man inte alltid kontroll över vad man lyssnar på. Skvallertidning har jag inte läst på över fem år, inte ens hos en frisör. Jag läser inte skönlitteratur, mestadels vetenskapliga artiklar och ibland böcker om kost och träning. Jag lagar all min mat från grunden, tyvärr har jag inte tillgång att odla själv, men jag försöker köpa närproducerat. Jag tränar ca 10h i veckan, varav fyra pass i simhallen, därutöver blir det löpning, cykling, gymmande och squash.
  Och det står jag för :) Men sen har jag väl också några skämmigheter i garderoben.
  Sen vill jag bara säga att fetman handlar inte om hur mycket man tränar, det handlar om vad man äter.

  SvaraRadera
 3. Tack för din kommentar Simon! Jag vill här bara förtydliga att det absolut inte var min mening att kritisera någon, vad jag ville säga var bara att man inte borde behöva skämmas över att erkänna att man inte lever upp till samhällets duktighetsmall.
  Tycker absolut inte att du ska skämmas över att du istället verkar ha lyckats passa in i mallen utan snarare vara stolt över det! För oss som däremot är lite mer otillräckliga vore det dock befriande att någon gång få höra att det finns andra lika förslöade själar som en själv som faktiskt roas av att stressa hem till Bonde söker fru... ;)
  Tack för att du läser min blogg!
  För övrigt ska man ta det mesta jag skriver med glimten i ögat

  SvaraRadera
 4. Visst är det så, folk gör allt för att verka duktiga utåt. Jag har väl nått den åldern då jag inte bryr mig speciellt mycket vad andra tycker..gillar jag Idol (vilket jag gör och har skrivit på bloggen) så gör jag det. Min fru prenumerar på Se & Hör. Tranströmer hade jag ingen aning om vem det var, och jag tror inte jag skulle uppskatta hans poesi heller. Med barn och att man är trött/hungrig när man kommer hem blir det en del fryst mat ja, men vi försöker undvika Scans produkter och äter ekologiskt, för att det smakar bättre och är lite nyttigare (kanske?). Hämtpizza blir det också då och då. Träningsdelen, där skiljer jag nog mig ganska mycket från andra dock..

  Ullared kommer jag dock _aldrig_ besöka, där går gränsen :)

  SvaraRadera
 5. Simon Jönsson27 oktober 2011 14:54

  Det kanske är en duktighetsmall, men jag gör det inte bara för att vara duktig utan för att det ger resultat. Och jag tog det inte som kritik, jag tyckte mest att det var kul att jag stämde in på allt det där :) kan säga att jag inte heller visste vem tranströmmer var/är. Jag kollar på biggest loser och annat skräp ibland oxå, på datorn. Var väl inte riktigt meningen att det skulle låta som jag tagit illa upp. Tycker det är kul att läsa din blogg om dina framsteg i löpningen, så fortsätt med det!

  SvaraRadera