torsdag 13 september 2012

Kostuppföljning

Häromveckan hade jag mitt tredje möte med den kostrådgivare som hjälper mig att få en bättre balans i min kost. Den här gången handlade det i första hand om en uppföljning om hur det har gått sedan vi sågs senast och om lite finslipning i form av tips hur man bäst laddar inför tävlingar och lite konkreta tips inför stundande Berlin maraton.

Så vad har då hänt sedan senast?
När jag sist uppdaterade er om mitt kostprogram hade jag precis fått göra en kostregistrering som därefter granskats av rådgivaren som kunde konstatera att jag hade energiunderskott i princip varje dag. Vi kom gemensamt fram till att jag omöjligt kunde få i mig mer energi genom ökad volym mat då mina portioner redan var så stora som min mage mäktar med och då jag redan åt sex gånger om dagen. Strategin blev därmed att öka kvaliteten på det jag äter och hitta små ”kryphål” i måltiden där jag på ett enkelt sätt kan höja energiinnehållet.

Vi har sedan dess gått vidare med att jag har fått en hel mängd värdefulla verktyg som hjälp i min vardag. Jag har b la fått en lista över saker som är ”bra att ha i Jossans kylskåp/skafferi/frys” där en mängd livsmedel radas upp tillsammans med en motivering till varför jag ska välja just dessa. Jag har en annan lista bestående av tre kolumner; en för bra fett, en för bra protein och en för bra kolhydrat där jag vid varje måltid ska kolla att jag får med något ur varje kolumn för att försäkra mig om att jag äter en fullvärdig måltid. Utöver detta har jag fått en mängd bra mellanmålstips, tips på vad man kan äta efter träning samt att jag har fått tillbaka min kostregistreringslista där kostrådgivaren vid sidan av varje måltid noterat vad jag bör förändra. (tex. ”byt 4% grädden mot 15%”, ”lägg till en näve nötter”, ”ät en extra banan”…) vilket på ett enkelt sätt visar vilka små och enkla förändringar som räcker för att få resultat. Jag har verkligen sugit åt mig alla tips som en svamp och de gånger jag känner mig det minsta osäker på hur eller vad jag ska äta plockar jag fram mina små lathundar så är problemet löst på en minut. Att något jag trodde var svårt kan vara så enkelt!

Nu har jag varit noga med att följa råden i snart två månader och följande saker har jag noterat:

1.    Jag var tveksam till kostrådgivarens teori om att trots det kraftigt ökade intaget av energi kommer jag inte att gå upp i vikt. För mig var detta en omöjlig ekvation, eftersom jag inte gick ner i vikt med min vanliga kost borde väl en så kraftig ökning av energiintag leda till viktökning? Kostrådgivaren fick dock rätt, inför vårt möte vägde jag mig och inte ett gram har jag ökat trots att jag nu får i mig minst 500kcal mer per dag, mestadels från fettkällor. Istället används den extra näringen till att förbrännas i musklerna på träningen och öka prestationsförmågan.

2.    Hur min inställning till ätande har förändrats bara genom att jag fått insikt om hur fel jag har haft. Ett tydligt exempel är när jag var på resande fot för ett tag sedan och stannade på en bensinmack för att få i mig lite kvällsmat. Min man valde en räkbaguette och jag funderade på att göra detsamma men ändrade mig i sista stund med tanken att jag borde få i mig ordentligt med mat och inte bara en macka varför jag köpte en pastasallad med räkor i tron att jag då åt en mer rejäl måltid. Innan vi börjar äta kollar vi på innehållsförteckningarna, min sallad innehöll 370kcal och räkbaguetten 602kcal. (därmed inte sagt att räkbaguetten är bättre bara pga det högre energiinnehållet, men ändå!)
För ett par månader sedan hade jag inte kollat energiinnehållet utan ätit min sallad i tron att jag gjorde ett bra val. Nu blev jag medveten om att min sallad innehöll på tok för dåligt med energi, varpå jag kompletterade genom att köpa till en fralla och en burk keso. Det räcker alltså ganska långt med att vara medveten för att kunna göra skillnad och bättre val.

3.    Även i min kropp börjar jag nu känna förändringar. För första gången på flera år kan jag sova hela natten utan att bli väkt av hunger och jag kan plötsligt köra ganska tufft på mina morgonpass utan att komma hem darrig och yr för att det är tomt i tanken. Känner också att även om benen är trötta något pass har jag ork och energi nog att hålla koncentrationen uppe och därmed kunna hålla upp fart och kvalitet trots trötta ben bara genom att hjärnan är med och ger mig styrka att inte ge upp.
     Framförallt känner jag dock skillnaden under den tid jag inte tränar. Den lättirriterade Jossan som inte orkar engagera sig i mer än bara löpningen och som stundtals bryter ihop och lipar för att det typ är jobbigt att plocka ur diskmaskinen är som bortblåst. Jag känner mig i bättre balans och har plötsligt energi till projekt även vid sidan om löpningen.
 
Vad återstår nu att göra?
Det som återstår är att fortsätta smyga in små förändringar, steg för steg, till jag är uppe i den energibalans som behövs för att kunna prestera på topp. Rom byggdes inte på en dag och att tro att man kan ändra allt på en gång är inte realistiskt, men jag känner att jag är en bit på väg och jag blir mer och mer taggad att fortsätta jobba för varje tecken på förbättring min kropp visar.
Jag ser redan nu fram emot en tuff träningsvinter där jag ska kunna bygga min kropp, inte bara med tuff träning som tidigare år, utan med rätt byggstenar i kroppen. Jag tror att när jag fått några månader med kontinuitet av den nya kosten kommer resultaten att synas ännu tydligare och förhoppningsvis visa sig på resultaten under 2013.
En ny värld har öppnat sig!

3 kommentarer:

  1. Hej och grattis till dina otroligt fina löptider! Jag letar efter en kostperson och jag undrar ifall du är nöjd med den du hade? Har du kvar kontaktuppgifter till honom/henne? (du kanske redan har skrivit detta i bloggen. ber om ursäkt i så fall men jag har inte hunnit läsa bakåt så mycket ännu.)

    SvaraRadera
  2. Hej Linda!
    Jag var hos Sophia Sundberg på "Sophias kost och löparcoachning". Då fanns hon på hälsingegatan vid Odenplan, men jag tror att hon har bytt lokal. Hon har en hemsida där man kan boka tid, googla så hittar du säkert henne!

    Jag fick väldigt stort förtroende för henne, eftersom hon själv är en av Sveriges bästa ultralöpare vet hon verkligen vad som behövs när man tränar mycket och ger inte en massa konstiga bantningstips.

    Hoppas du också ska tycka om henne och bli nöjd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för svar!

      Jag hade redan googlat fram henne och funderat på just henne eftersom hon verkar väldigt kunnig - och snabb. Nackdelen är ju såklart att hon finns i Stockholm, vilket inte jag gör, men jag såg att det fanns möjlighet till distansupplägg. Vad bra att du var nöjd med henne! Då vet jag att det är en bra person att kontakta!

      Radera