onsdag 19 juni 2013

Denna vecka tackar vi Nettan för maten!

Ibland blir det idetorka när det kommer till middagsplaneringen och det känns som att hur man än funderar kommer man inte på något bra. Den här veckan ska jag dessutom springa marathon vilket krånglar till det hela ytterligare eftersom jag på grund av mitt strul med blodsockret måste ladda med extra kolhydrater för att kunna ta mig i mål utan hjälp av en ambulans.
En sådan laddning inleds med ett par dagar helt utan kolhydrater vilket har fått mig att inse att det måste vara skitsvårt att köra GI eller LCHF eller vad det nu heter där man aldrig får äta det.  Allt gott har ju liksom visat sig innehålla kolhydrater, hela min kost verkar uppbyggd på det, och jag bryter nästan ihop under de två dagar jag måste klara mig utan.
Bort går den underbara pastan, den goda mackan med avokado och skinka och den ljuvliga kaviar och ostmackan, farväl granolamuslin toppad med hallon och blåbär, hejdå den perfekt mogna bananen, inte får man titta åt en risotto och efter träningen drinken med blåbärssoppa och mjölk är fullständigt utesluten. Kvar finns då inte särskilt mycket gott att käka, proteiner i all ära men utan sällskap av en kolhydrat är varken ägg, kött eller keso särskilt skoj.

Men mitt i idétorkan kom bästis Nettan och räddade min dag genom att på grillkvällen i lördags bjuda på en underbar halloumisallad som kom att passa utmärkt på mina tömningsdagar:

Koka Herricot vertes några minuter i saltat vatten och grilla halloumi på grillen eller i grillpanna.
Lägg ut blandade salladsblad på ett fat och fyll på med massor med avokado, coctailtomater, bönorna och halloumin. Häll över en vinaigrette på olivolja och flädersaft. 
Krydda med flingsalt och servera med något gott kött, jag körde helstekt fläskfilé som grillats 45min i ugnen.

Äntligen en god måltid på en tömningsdag!

Men som om Nettans middagshjälp till måndagen inte vore nog, även idag hamnade ett av hennes specialare på min meny av en slump. När jag låg i bassängen och plöjde 3000m simning som ett sista träningspass med en kolhydrattom kropp för att bli av med den sista gnutta kolisar som ev kunde tänkas ha dröjt kvar i min kropp, funderade jag över vad jag skulle kunna tänkas fira med för middag efter passet då återgången till normal kosthållning äntligen skulle vara ett faktum. Kom att tänka på en supergod och smidig pasta jag brukar göra då och då, vilket även det är en rätt som ursprungligen kommer från en lunch jag en gång bjudits på hemma hos Nettan: 

Koka parpadelle al dente.
Strimla paprika, röd lök, soltorkad tomat och fräs i en stekpanna tillsammans med pressad vitlök.
När grönsakerna är mjuka,  häll i matlagningsgrädde och låt puttra en stund. 
Krydda med salt och peppar. Mot slutet blandar man i en riven smakrik ost och strimlad basilika och låter därefter pastan gå med en stund för att koka färdigt och för att suga åt sig alla smakerna.
Servera med t e x kycklingspett eller laxfilé.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar