tisdag 6 oktober 2015

Kreativiteten flödar

Har länge fnyst lite grann åt allt snack om att man ibland bör ta en paus från telefon, I-pad och dator då den ständiga uppkopplingen ska innebära en väldig stress för hjärnan. Har av någon anledning tyckt att det verkar vara en av alla mindfullnesstrender och något man ska anamma för att vara lite motvalls och speciell som vågar gå emot den boom vi genomgått med teknikprylar och ständig närvaro på sociala medier. Har dessutom inbillat mig att jag inte behöver ta till mig dessa råd då jag är ”duktig” som hanterar det där på ett bra sätt och faktiskt inte surfar så mycket.
Men så en kväll för ett tag sen kom jag på mig själv med att jag halvlåg i tv-soffan och slösurfade samtidigt som jag tittade på tv med ett halvt öga. Jag i ena änden av soffan, min fina J i den andra med samma sysselsättning. Vi pratade förvisso med varandra om allt från skojiga inlägg och filmer på facebook till vad som hände på tv:n men ändå kändes det fel på något sätt.
Jag hade blivit en sådan där som har sin telefon som snuttefilt.
Bestämde mig för att testa att över en helg begränsa mig till att bara kolla nätet och mailen en gång på morgonen och en gång på kvällen. Och jag få ge mig, det var riktigt avkopplande och framförallt frigjorde det mera tid till annat - det var nästan läskigt att inse hur mycket tid man lägger på det där onödiga surfandet och hur jag var tvungen att påminna mig själv för att inte ta fram telefonen på ren rutin så fort jag stod i kön på Ica, var på toa eller det blev reklam på tv:n.
Dessutom passade detta förhållningssätt väldigt bra ihop med mitt nyfunna motto om att ”göra det man gör när man gör det och vara där man är när man är där”. Det var ytterst befriande att se på tv, läsa en bok, prata med sin familj, bläddra i tidningen utan att ha mobilen nära som ständigt pockar på uppmärksameten.

Men så har jag ändå en liten rastlöshet i kroppen. Ibland har jag svårt att koppla av tillräckligt för att kunna koncentrera mig helt på en bok eller ett tv-program.Därför har jag nu hakat på ytterligare en mindfulnesstrend - jag har införskaffat en målarbok för vuxna!
Jag läste nämligen en artikel av en forskare som hävdade just att om man har svårt att koppla av och känner ett behov av att ständigt ha något att pilla med är det betydligt mer avkopplande för hjärnan att sitta och måla istället för att pumpa huvudet fullt av intrycken från en skärm. Så i helgen knallade jag in på bokhandeln och rekade det förvånansvärt stora utbudet som bestod av klassiska målarböcker där man färglägger fritt i böcker med blandade motiv som t e x naturmotiv som växter och fjärilar eller mer abstrakta former och figurer. Där fanns också böcker där varje fält i motivet var numrerat och där varje siffra motsvarade en färg innebärande att man alltså inte själv behöver välja färger utan bara följer instruktionerna och låter motivet växa fram. Att måla efter siffrorna kräver nog lite mer koncentration och engagemang men för mig passar det ändå bättre att inte behöva fundera över val av färg eftersom jag inte har någon som helst konstnärlig ådra.
Skulle tro att det för många är mer avkopplande med en bok där man färglägger helt fritt, där behöver man ju verkligen inte fundera utan kan låta tankarna flyta iväg på annat istället, men för mig passar det just bra att behöva klura lite och att ha en uppgift att ta mig an då jag mår bra av att bara fokusera på uppgiften och släppa tankarna på allt annat som snurrar i huvudet efter en heldag i vardagen.

      Målarbok + tända ljus = höstmys. 

Min bok kostade 79kr och innehåller ca 20 porträtt att färglägga, jag köpte även till ett paket tuschpennor och ett paket färgpennor för vardera 29kr/paketet. Ingen superstor investering alltså vilket kan vara skönt om det visar sig att det inte alls passar dig och boken blir liggande utan att användas.
Jag är helt hooked och rekommenderar verkligen alla er rastlösa själar därute att ge det en chans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar