tisdag 14 augusti 2012

Tåg vett- och etikett

Sitter just nu på ett tåg på väg hem från Stockholm och efter några timmars resande har man ju hunnit registrera ganska mycket av sina medresenärers förehavanden. Någon läser, någon kollar film, rätt många kollar fejjan, någon sover och någon käkar. Inte särskilt många pratar med varandra vilket egentligen är rätt konstigt - i vilken annan situation sitter man tillsammans med en så stor grupp människor i flera timmar där ingen egentligen har något särskilt att göra utan att prata med varandra?
Ovanstående saker är dock helt okej att göra (eller inte göra) på ett tåg.
Utan att vara någon form av expert på tåg vett- och etikett (åker mkt sällan tåg) har jag dock även noterat en hel del saker hos mina medresenärer som inte känns okej att göra på ett tåg.
Här följer en lista: (presenterad utan inbördes obekvämlighetsordning)

1. Inte ha duschat alternativt valt att ta på sig så otvättade kläder att man luktar som att man inte har duschat på länge. Inte kul med fyra timmars resa i konstant svettlukt som gör att man bli än mer illamående än vad tågskumpandet i sig bidrar till.

2. Helt okej att käka såklart, inte okej att smaska/tugga med öppen mun och faktiskt heller inte okej att ha med sig mat som stinker i hela tåget. (typ curry)

3. Sitta vid fönsterplatsen och ha så mycket myror i brallan att man måste gå till kiosken/gå på toa/hälsa på sin kompis i den andra vagnen var femte minut. Lagom att man slappnar av och håller på att somna måste man resa sig och släppa förbi vederbörande.

4. Lyssna på sin Ajfån/IPod/mp3 så högt i sina lurar att alla runtomkring tvingas ta del av just din musik.

5. Hångla

6. Fisa

7. Prata i mobil är givetvis helt okej, men kanske kan man försöka hålla ner ljudnivån och framförallt välja sina samtalsämnen? Känner mig rätt obekväm av att just ha fått höra allt om en av mina medresenärers kärleksproblem.

Allt detta i kombination med SJ:s ständiga förseningar, oron att missa avgången, de ockerhöga priserna för biljetterna och osmidigheten i att ens resande är styrt av en tidtabell bestämd av någon annan gör att jag nio gånger av tio väljer bilen istället.
Där har jag dessutom bara mitt eget, alldeles prickfria, exemplariska uppförande att irritera mig på...

1 kommentar:

  1. Eller tittat på film på datorn utan hörlurar. Vi lyssnade oss igenom snabba cash på väg hem från Tjejmilen, medans vi försökte jobba lite.

    eller boka obokad sittplats och ha mage att klaga på att det är så trångt och omöjligt att få en bra plats (+ plats för väskan) i kupén. Men ursäkta hosta upp 40 kr till och håll tyst om du nu vill få en bra plats!

    SvaraRadera