måndag 23 september 2013

Here we go again...

Mina magkramper och andningsproblem har undersökts av allmänläkare, kirurg som gjort gastroskopi, läkare som gjort rectoscopi, tarmspecialist som har gjort ultraljud, idrottslärare som magnetröntgat hela buken, kiropraktor som sökt felet i ryggen, dietist som sökt lösningen i kosthållningen men än så länge har ingenting hjälpt. På Stockholm halvmarathon förra helgen var problemen värre än någonsin.
Så idag var det dags för nästa klinik att få chansen, Medicrehab i Jönköping, vars idrottsläkare och naprapat har lång erfarenhet av arbete med elitidrottare (bl.a. ishockeylaget HV71) och som med fantastisk service ordnade ett sambesök hos läkare och naprapat på bara några dagar.

Läkarens kontroll resulterade i att han misstänker att jag har MALS, som betyder Medium Arcurate Ligament Syndrome. Jag fick en del lektyr om sjukdomen och om jag fattar det rätt (fackspråk inom medicin är svårt, på engelska typ oförståeligt) innebär det att några kärl som löper från höger till vänster sida över diafragman ligger i kläm vilket begränsar syretransport och blodflödet och även orsakar smärta. Han kunde dock inte själv ställa diagnosen varför jag ska träffa en kärlkirurg nästa vecka. Om detta är orsaken verkar lösningen vara en operation där man helt enkelt särar på kärlen och lättar på trycket. Efter att ha läst om sjukdomen stämmer ju som vanligt alla symtom väldigt bra in på en själv... 

Naprapaten hade en annan teori om att det är min galla som inte fungerar som den ska, i kombination med lite strul i ryggen. Han behandlade med en massage av det ömmande området utmed- och under revbenen, knäckte till några kotor i ryggen och körde akupunktur på min ömma skuldra som troligen har en koppling till gallan, magsäcken och andningsproblemen. Även här blir det ett nytt besök nästa vecka för massage, akupunktur och stötvågsbehandling. 
Till dess fick jag med mig kosttillskott i form av omega 3 tabletter, B-vitaminer och magnesium då detta är ämnen som är bra för gallan.

Jag vet inte vad jag ska tro. Vem har rätt och vem har fel? Efter att ha träffat så många olika människor som alla trott sig ha lösningen på mitt problem vågar jag inte hoppas på att någon av dem vet. Samtidigt måste jag ju var gång jag träffar en ny läkare för ge dem en chans, varför annars ens söka hjälp från början?
Rent spontant känns väl teorin om MALS mer konkret, om kirurgen verkligen ser att kärlen är i kläm - ja då är de ju verkligen det. Naprapatens diagnos blir ju aldrig lika konkret, även om det såklart vore betydligt bekvämare om lösningen fanns i några akupunkturnålar och lite kosttillskott än i en operation.

Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar