lördag 28 september 2013

Dieter för löpare

Om jag i ett tidigare inlägg dömde ut mig själv som okunnig inom området träning och vilse i den pyttipanna av träningstips som cirkulerar därute i världen är jag närmare en expert i pyttipannan av de dieter som rekommenderas i media. Jag har under många år genomfört en omfattande studie och en mycket noggrann analys av dessa dieter som vid en första anblick kan synas vara kostråd till den som vill vara snyggast till beach 2014. Men skenet bedrar, för när man som jag läser in sig lite noggrannare på deras innebörd har flera av dem visat sig vara perfekta för oss långdistanslöpare.

5:2 Dieten
Det senaste i dieternas värld och den för tillfället allra hetaste dieten som finns på allas läppar och diskuteras flitigt både i media och i alla företags lunchrum. 
Tyvärr en väldigt missförstådd diet då den i grunden inte alls går ut på att man ska svälta. Mina studier visar nämligen att grundtanken är att man i fem dagar, söndag till torsdag, äter jäkligt mycket av allt för att verkligen fylla på förråden. De nästföljande två dagarna, fredag och lördag, äter man fortfarande jäkligt mycket av allt men lägger till lite fredagsmys med tacos, chips och läsk och toppar med en rejäl påse lördagsgodis. 
Det här är den perfekta dieten för dig som ha energi nog att träna hårt alla dagar i veckan men även behöver extra energi för att kunna prestera på topp på långpass eller tävling när helgen kommer. 

LCHF - Ladda Carbs Håll Farten
En diet som av sitt namn förmedlar sin tydliga innebörd.
Kolhydrater är "the shit" om man vill springa fort och långt. Dieten går ut på att man bör käka obegränsat med pasta, bröd, ris och liknande kolhydratrika livsmedel som ger dig rätta bränslet att orka springa. Vill du bli en fullfjädrad slav under LCHF-dieten toppar du detta med russin, druvsocker, sockerfyllda energibars, bananer, gels, sportdryck och coca-cola i samband med din träning och fyller på depåerna efter passet med kanelbulle med mjölk. 
Det här är dieten för dig som vill kunna springa riktigt fort och få äta lite gott på vägen.

Stenålderskost
På stenåldern var utbudet av mat begränsat, man fick ta vara på allt och sluka allt man kom över då man inte riktigt säkert kunde veta när man skulle få mat härnäst. En väldigt sund inställning som hela den här dieten bygger på. Ät varje måltid som om den vore din sista och känn alltid efter om det kanske kan gå att trycka ner något mer i magen även efter att du är mätt. Framförallt, släng ingen mat utan tänk på att den där sista köttbullen på fatet gör sig bättre i magen än i soptunnan och kan vara den som gör hela skillnaden den där sista kilometern på dagens träning.
Det här är dieten för dig som vill värna om miljön, minska matsvinnet och samtidigt gynna din vikt och din prestation i löparspåret. Kallas även Win-Win dieten i folkmun.

Viktväktarnas points-system
Det här är långlöparnas RollsRoyce diet. Den allra bästa, mest effektiva och den som allra tydligast riktar sig till tävlingsinriktade idrottsmän- och kvinnor som på grund av sitt ständiga tränande måste viktväkta för att inte bli alltför lätta och som dagligen kämpar för att få i sig tillräckligt med energi.
Dieten är mycket enkel, alla livsmedel är värda ett visst antal poäng som bygger på dess energitäthet och näringssammansättning. Ett äpple ger inte särskilt många poäng, gurka och spenat är rent förkastligt medan pizzan och carbonaran ligger väldigt högt i poängsystemet. Alla tävlingsinriktade människor har inbyggt i hjärnan att den som vid en tävlings slut har gjort flest mål eller fått högst poäng av domaren vinner. Den här dieten följer exakt samma princip, flest poäng vid dagens slut vinner, och belöningen är att man blir den löpare som har mest energi att snabbast förflytta sig från start till mål.
Det här är dieten som passar allra bäst för alla hårt tränande löpare som vill få maximal effekt av sin träning, alltid ha energi att prestera på topp och hålla sig skadefri.

Idag är det lördag och snart dax för långpass. 
Frukosten med marmelad på mackan, russin i yoggin och blåbärssoppa i glaset är avklarad. Jag laddar fickorna fulla med gel och skyndar mig ut för att säkert hinna klart till den pannkakslunch som ska serveras efter passet och dubbelkollar att skafferiet säkert är laddat med en påse karamellkungen till kvällen.
Det gäller att vara välplanerad när man går på sträng diet...

3 kommentarer:

  1. Haha, tror jag ska ta en macka till..! :-)

    SvaraRadera
  2. OMG, lätt att jag ska länka till detta i min nya blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, go ahead! Vetenskap av denna klass bör spridas!

      Radera