måndag 30 november 2015

Mot 2016!

Sådär, då var tre veckor av säsongsvilande till ända och det har varit tre veckor välbehövlig återhämtning för både kropp och knopp – men idag var jag sjukt taggad och glad att få trappa upp träningen igen och påbörja försäsongsträningen och förberedelserna inför säsongen 2016!

De här veckorna har trots allt innehållit en del träning vilket förhoppningsvis kommer att göra att det inte blir så segt att köra igång på allvar nu igen. Jag har legat på runt tio timmar/vecka vilket såklart kan låta mycket för en del men som för mig innebär mer än en halvering av min normala träningsdos vilket ju är en enorm skillnad – både för kroppen som inte behöver slita lika hårt men även för knoppen då det har inneburit en massa tid över till andra aktiviteter som jag annars inte hinner med. Under dessa veckor har jag dessutom bara tränat just precis det jag har haft lust med för dagen innebärande att jag dels har tränat lite annat (cyklat med min fina J, kört en massa yoga, simmat) och att när jag har sprungit har jag bara sprungit precis så långt och så fort som min kropp har känt för och som mitt tidsschema har erbjudit utan alltför mycket pussel i vardagen.

Att få ett brejk just från det där galna vardagspusslet ibland känns väldigt viktigt för mig, att liksom inte hela tiden behöva planera varje minut, gå upp supertidigt eller stressa hem från jobbet för att hinna med allt som ska göras.

Men, var sak har sin tid, nu är jag som sagt redo och sugen på att köra hårt igen och har med spänning just gått igenom de första tre veckornas träning med min Coach.
Nytt för den här vintern är att vi kommer att periodisera träningen hårdare än tidigare innebärande större skillnad på de hårda och de lätta veckorna och att därmed skippa ”medelveckor”. Planen är att köra två riktigt hårda veckor där löpningen får full fokus och tillåts att vara nummer ett i livet, som sen följs av en riktigt lugn vecka där både kroppen får chans att återhämta sig men där jag också får chans att ta igen förlorad tid med vänner och familj och jobba ikapp lite på jobbet. En variant jag har kört förr i tiden och som jag tror kommer att funka bra för att hålla balansen för mig som har en utmattning i bagaget. Upplever det nämligen som att jag sällan egentligen blir särskilt sliten i kroppen (tål väldigt mycket träning) utan att det i första hand är min skalle som inte riktigt orkar med livspussel och stress alltför länge utan brejk.

Annars kör vi på enligt samma koncept som under 2015 som verkar ha funkat bra med tanke på att mina resultat framåt senhösten började närma sig en nivå jag inte varit i närheten av sedan 2012. Kommer för 2015 att hamna på ca 800 träningstimmar vilket är en ganska stor ökning från f g år men en ökning som har gjorts med försiktighet och bra balans och som därmed inte har känts alltför slitsam. För nästa år planerar vi dock ingen ökning i timmar utan hoppas på att kunna bibehålla mängden och istället kunna öka kvaliteten på passen.  Framför antalet timmar kommer ju trots allt det faktum att man ska vara hel och frisk, är man inte det är ju ändå all träning bortkastad.

Ska också bli spännande att se vilka resultat jag kommer att uppnå med den nya styrketräning jag kör med hjälp av ”min” sjukgymnast Tobias på Access Rehab som har hjälpt mig att lokalisera kroppens svagheter och lägga upp lämpliga styrkeövningar. Han har en fyramånaders plan varför jag troligen ännu på ett tag inte kommer att märka resultat, men förhoppningsvis kommer de lagom till säsongspremiären framåt våren!

Må 2016 bli ett riktigt fint löparår!

Igår spontanköpte jag en ny, snygg GPS-klocka till mig själv i present för
att piffa upp och kicka igång vinterträningen!...när jag kom hem och hittade den här högen av sportklockor blev jag
dock lite tveksam på exakt hur jag egentligen ska motivera detta köp?

3 kommentarer:

 1. Springer du kvalitetspass på löpband under vintern? Isåfall, vilket är ditt favoritpass på löpband?

  SvaraRadera
 2. Hej anonym!

  Jag försöker springa så mycket jag kan utomhus även på vintern men fokuserar då mer på att hålla samma puls som vanligt än på att försöka hålla samma fart. (som ju såklart påverkas negativt om det är risigt väder) Är det väldigt dåligt underlag tycker jag dock att löpbandet kan vara ett bra alternativ för att inte riskera skador.

  Det bästa att köra på band är lite längre intervaller och tröskelpass tycker jag. På de passen kan jag se en fördel med bandet i att man lättare kan hålla en jämn fart och inte riskerar att gå ut för hårt eller tappa i fart när man börjar bli trött. Så länge man inte rör tempoknappen är det ju liksom bara att bita i och hålla sig kvar på bandet så blir ju farten den tilltänkta. Av den anledningen tycker jag även att bandet kan vara en bra nödlösning en dag när man är stressad, trött och har svårt att fokusera så mycket som behövs för ett bra kvalitetspass.

  Distanspass kör jag aldrig på band, dels för att jag anser att det i princip alltid går att köra ute men framförallt för att det är så in i bomben tråkigt att nöta lugna mil på löpband...

  Ha en fin lördag!

  SvaraRadera
 3. Tack för svar :) Bor uppe i Norrland så väderförhållandena är inte alltid optimala, även om jag försöker springa de allra flesta passen ute, särskilt distans och långpass, för att stå och tugga 2 mil löpband gör jag bara inte!! Appropå tröskelpass, hur kör du dem? Såg att du nämde i en tidigare kommentar att du skulle skriva om det:) Vore kul att läsa om!! Kör du på puls eller på fart eller känsla?

  SvaraRadera