fredag 13 november 2015

Säsongsvila

Efter att i slutet på säsongen ha fått till några riktigt bra lopp där jag presterat de bästa resultaten på många år blev jag aspeppad och började fundera på att ge mig på en sen höstmara. När jag ändå hade flytet liksom. Men en mara är liksom inget man bara kastar in i planeringen sådär hux-flux i slutet av säsongen, det kräver framförhållning och planering, och efter att ha kört på med riktigt hård marathonfokuserad träning ett par veckor efter Hässelbyloppet kände jag plötsligt att både kroppen och knoppen började bli slitna. 
Då det inte släppte trots att jag styrde om träningen lite grann bestämde jag och Coach oss för att skippa maran för att få sluta säsongen på topp och få med en positiv känsla in i 2016 istället för att riskera att bränna ut mig både fysiskt och mentalt. 
När oktober månad summerades hade över 700 träningstimmar landat på träningskontot kryddat med 16 tävlingar med en avslutning där de tre sista tävlingarna alltså fick genomföras med bästa känslan och resultaten sedan 2012. Att tidigarelägga säsongsvilan till nu i november istället för december för att låta kroppen tillgodogöra sig alla dessa timmar med bra träning känns helt rätt, och välförtjänt. 


Säsongsvila ser ju olika ut för alla, för mig innebär det tre veckor där jag tränar det jag vill, när jag känner för det, under fem dagar i veckan. Vilar två dagar i veckan då endast promenad och/eller yoga är tillåtet om rastlösheten blir för stor. För mig är det viktigt med klara riktlinjer, att få träna helt fritt dessa veckor funkar inte för då vet jag att det slutar med att jag tränar alldeles för mycket och glömmer bort själva vilan.
Första dagarna kröp det rätt rejält i kroppen, det blir som en liten chock för kroppen när man drar ner på träningen ganska markant, men nu när några dagar har gått känner jag att jag börjar komma till ro och faktisktt njuta av lugn träning och extra mat och sömn.
Känner att det gör underverk för min kropp att lätta på träningen och nästan ännu mer för skallen att få slappna av, släppa fokus och genomföra träningspassen efter känsla och dagsform. Anpassa träningen efter den tid som finns i vardagen och inte stressa för att få in pass exakt enligt plan när vardagslivet i övrigt tar för mycket plats.


I min säsongsvila har jag utöver riktlinjerna angående träningen även dragit upp lite andra riktlinjer för mig själv. Att sova någon extra timme varje natt, äta lika mycket som när jag tränar fullt för att fylla depåerna och att begränsa skärmtiden till 30min per dag då jag inte vill riskera att slösa bort den extra lediga tid på onödigt slösurf.
Just den punkten kommer alltså att påverka er läsare en del, blogginläggen ska alltså rymmas under de begränsade 30 minuterna och det kan bli svårt att få till några utförligare inlägg. (som ni kanske redan märkt nu under första veckan..)

Men jag ska kika in här med korta uppdateringar så snart jag hinner och känner för det. 

Nu tar vi dagen som den kommer!


God fredag, och trevlig helg till er alla!

2 kommentarer:

 1. Hej! Intressant att läsa om din säsongsvila! Själv har jag just haft 3 veckors löpvila, då jag endast tränat spinning och styrka, för att ladda om mentalt och fysiskt. Hur gör du sedan när du startar upp träningen igen? Smygstartar du eller kör du på som vanligt? Det vore väldigt kul att också läsa om ditt träningsupplägg under vintern!

  SvaraRadera
 2. Hej Emelie!
  Ska jag vara ärlig så vet jag ännu inte hur det kommer att se ut när jag kör igång försäsongsträningen. Det är ju första året med min nya tränare och vi har ännu inte pratat om hur han vill att träningen ska se ut. Spännande!
  Mest troligt trappar vi nog upp löpningen successivt, tror dock inte att det kommer att ta alltför lång tid innan vi kör på med vanlig mängd igen eftersom jag inte helvilar från löpningen utan håller igång även under säsongsvilan.

  Kul med önskemål om inlägg, lovar att återkomma angående vinterträningen när jag och Coach har pratat ihop oss om planeringen!

  Tack för att du läser min blogg!
  Lycka till med träningen!

  SvaraRadera