söndag 29 november 2015

Söndag: Boeuf Bourguignon

När min svärmor levde var min perfekta söndag att springa de 35km hem till henne, mötas av en dusch och en uppvärmd bastu och sedan få sätta mig till bords och äta hennes underbara köttgryta.
Det var exakt två år sedan vi förlorade henne i cancer nu i slutet av november och livet verkar verkligen aldrig bli detsamma igen.
Men ibland försöker jag återuppliva gamla minnen och få till den där myskänslan genom att göra min egen söndagsgryta. Blir såklart inte alls samma sak och alls lika gott (framförallt orkar jag sällan fixa den där obligatoriska äppelpajen till dessert) men det är i alla fall väl värt ett försök:

- 900g benfritt kött - älskar att göra grytan på älg om Jonnes svåger varit snäll nog att fixa sådant till vår frys, annars går det såklart bra med nötkött som typ högrev eller bog.
- Salt, svartpeppar
- 2,5msk vetemjöl
- 2msk tomatpuré
- 5 lagerblad
- 2tsk timjan
- 3-4dl rödvin
- 4-5dl köttbuljong
- 150g rökt sidfläsk (eller bacon)
- 12 steklökar
- Vitlök
- 300g färska champinjoner


Skär köttet i lagom stora grytbitar. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna och lägg sedan över i en gryta. Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong. Låt grytan koka under lock minst 1 1/2 tim (gärna mer!) Rör om då och då så det inte fastnar i botten, var även beredd på att spä med mer vätska beroende på hur tjock/rinnig du vill ha såsen.
Skär köttet i lagom stora grytbitar. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna och lägg sedan över i en gryta. Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong. Låt grytan koka under lock minst 1 1/2 tim (gärna mer!) Rör om då och då så det inte fastnar i botten, var även beredd på att spä med mer vätska beroende på hur tjock/rinnig du vill ha såsen.
Strimla fläsket. Skala och dela lökarna på mitten. Skala och hacka vitlöken. Dela svampen i kvartar.Stek fläsk, lök, vitlök och svamp i en stekpanna. Lägg ner det i grytan och låt allt koka ytterligare ca 15 min. Strö över hackad persilja.

Jag tycker att det blir godast att servera med pressad potatis, ser dock inte särskilt snyggt ut på tallriken när det blandas med grytan, så vill man ha en vacker uppläggning rekommenderar jag vanlig kokt potatis eller varför inte klassikern hasselbackspotatis? Lite smörstekta haricots vertes är också ett självklart tillbehör liksom ett kraftigt och smakrikt rött vin om du inte har ett träningspass som väntar precis runt hörnet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar