torsdag 19 juli 2012

Kost del 2

Då kommer fortsättningen på mitt samarbete med kostrådivaren som ska hjälpa mig med att förändra min kost så att jag kan få ut maximalt av min träning.

Häromdagen träffades vi för att tillsammans gå igenom den kostregistrering jag gjorde under tre dagar i förra veckan och det var dags för mig att få min "dom". Många års ansträngningar i att laga all mat från grunden, varierat och med bra råvaror skulle utvärderas. Har jag gjort så rätt som jag har eftersträvat?

Jag vill börja med att säga att kostrådgivaren ingav väldigt stort förtroende; utbildad inom kost, inriktad mot idrott och duktig ultralöpare kändes det verkligen som om hon verkligen visste vad hon pratade om. Hon hade inför vårt möte gått igenom vad jag ätit och hur jag tränat och utifrån det beräknat hur många kalorier jag fått i mig/gjort åt per dag, hur fördelningen mellan kolhydrater, proteiner och fett sett ut samt tagit fram förslag på vad jag bör förändra. Så vad kom hon fram till?

Kontentan var att jag lagar superbra och näringsrik mat där jag får i mig bra råvaror, alla vitaminer och en bra fördelning av alla näringsämnen men att jag får i mig på tok för lite energi. Min kostplan hade kunnat kopierats, delats ut och varit näst intill perfekt för en person som tränar kanske tre-fya gånger/vecka. Dock är den inte särskilt perfekt för någon som tränar två gånger/dag varför jag omgående måste öka energiintaget ganska kraftigt, med nästan 50%.

Min första fråga var då hur man kan gå back 1000 - 1500 kcal/dag utan att svälta ihjäl? Tydligen funkar det så att min kropp gått ner på sparlåga och hushåller med den energi den får. Om jag fattat det hela rätt ska det för min del innebära att om jag kan lyckas få i mig den där extra, saknade energin kommer jag inte att gå upp i vikt eftersom förbränningen kommer att öka men däremot kommer kroppen kunna utnyttja den extra energin till mina muskler och min syreupptagning och göra att jag orkar mer och kan prestera bättre.

Hur ska jag då gå till väga för att lyckas med detta?
Då jag i volym omöjligt kan äta mer (äter stora portioner och 6ggr/dag) gäller det att öka energiinnehållet i det jag redan äter, framförallt genom att se till att få i mig mer bra fett för att bygga upp skelettet och undvika skador. Fick bland annat tips på ett extra energirikt bröd som jag nu har bakat och på nötblandningar som jag kan använda till mellanmål eller i frukostfilen. Lightprodukter är bannlysta, proteinpulver ska återinföras i min kostcirkel och fullkornspastan ersättas av vanlig pasta. Dags att inse att det som är nyttigt för en elitlöpare alltså inte nödvändigtvis är det som målas upp som nyttigt i hälsotidningar, butikernas reklamblad och i skolans hemkunskap. Inom kort kommer även fler konkreta tips skickas till mig via mail och sedan gäller det för mig att följa alla råden till vi ses för en utvärdering i september då vi även kommer att kika på individanpassad uppladdning inför lopp mm.

Jag känner mig supertaggad och peppad att ta tag i detta på en gång och spänd på att se om detta verkligen kommer att resultera i att jag blir en bättre löpare. (vilket kostrådgivaren verkade övertygad om!)
Undrar om det verkligen kan vara så enkelt? Jag ska i alla fall på allvar ta till mig råden jag får av någon som så uppenbart vet bättre än jag och ge det nya upplägget en allvarlig chans så lär vi allihop se i resultatlistor framöver om det funkat eller ej!
Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar